Tuesday 26 July 2016

WARZYWA dla świnki morskiej

JAKIE WARZYWA MOGA JEŚĆ ŚWINKI MORSKIE? I JAK CZĘSTO?
SPIS WARZYW W KOLEJNOŚCI ALFABETYCZNEJ
warzywa podajemy codziennie, 2-3 rodzaje rotacyjne, czyli nigdy ten sam zestaw 2 dni pod rząd, nie podajemy warzyw bezpośrednio z lodówki, warzywa muszą być umyte i osuszone. Podajemy ilość którą świnki są w stanie jednorazowo zjeść, resztki usuwamy z klatki. Ogórka podajemy osobno


  • Batat-  inaczej słodki ziemniak, podajemy w małych ilościach nie częściej niż raz w tygodniu, obrany ze skorki. Absolutnie nie można podawać zwykłych ziemniaków
  • Botwinka i buraczek - buraczka razem z liśćmi czyli botwinką podajemy nie częściej niż raz w tygodniu zre względu na zawartość kwasu szczawiowego
  • Brokuł- 1-2 w tygodniu, różyczka na każdą świnke. Może wzdymać, zawiera dużo wapnia
  • Cukinia-gruby plaster ze skórką . 2-3 razy w tygodniu. Moje świnki nie lubią cukinii więc nie podaję
  • Cykoria- bardzo zdrowe warzywo, 2-3 razy w tygodniu po kilka liści
  • Dynia- 1-2 w tygodniu po grubym plasterku
  • Jarmuż-1-2 w tygodniu, 1-2 liście. Może wzdymać, zawiera dużo wapnia
  • Kalarepa-nie częściej niż raz w tygodniu,z liśćmi małe ilości, może wzdymać
  • Kalafior
  • Kapusta chińska- około 2 liście raz w tygodniu. Można podawać zwykłą kapustę, ale bardzo rzadko w bardzo małych ilościach ze względu na silne właściwości wzdymające
  • Kolendra -po kilka gałązek raz w tygodniu
  • Koperek- jak wyżej
  • Koper włoski- 2-3 razy w tygodniu, najlepiej razem z warzywami wzdymającymi jak jarmuż, brokuł
  • Kukurydza-  okazjonalnie jako smakołyk, można podawać z wlosami i liśćmi
  • Marchew - 1-2 w tygodniu, pół małej lub jedna trzecia wiekszej
  • Ogórek gruby plaster 1-2 w tygodniu
  • Papryka 2-3 razy w tygodniu 1/8 papryki, bez gniazd nasiennych
  • Pietruszka korzeń i nać. Nie częściej niż raz w tygodniu 
  • Pomidor 2-3 razy w tygodniu, ze skórką, ja dzielę jednego pomidora na 6 świnek
  • rzodkiewka - nie częściej niż raz w tygodniu, jedna rzodkiewka lub liście, liście bardziej lubiane
  • Rzodkew -plasterek od czasu do czasu, może być zbyt ostra i przez to nie jedzona
  • Rukola -garść nie częściej niż raz w tygodniu
  • Rukiew wodna -jak wyżej
  • Sałata rzymska 1-2 liście nie częściej niż raz w tygodniu
Zioła "kuchenne"
  • Bazylia
  • Tymianek
Ilość i częstotliwośc podawania to tylko moje sugestie. Pamiętajcie, że liczy się różnorodność. W różnych porach roku są dostępne inne warzywa, najlepiej podawać takie na które jest akurat sezon i pochodzą prosto z pól lub z ogródka.


Napisane przez R. Sobotkowska. Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstu


2 comments:

  1. Brakowało mi takiego spisu! Fajnie,ze jest :)

    ReplyDelete
  2. Coś mało tych warzyw i owoców w dawkach dziennych. Jest zalecane dawanie śwince jedną filiżankę warzyw i owoców dziennie a tu piszesz o plasterku ogórka raz na tydzień....

    ReplyDelete