SPIS WARZYW W KOLEJNOŚCI ALFABETYCZNEJ
warzywa podajemy codziennie, 2-3 rodzaje rotacyjne, czyli nigdy ten sam zestaw 2 dni pod rząd, nie podajemy warzyw bezpośrednio z lodówki, warzywa muszą być umyte i osuszone. Podajemy ilość którą świnki są w stanie jednorazowo zjeść, resztki usuwamy z klatki. Ogórka podajemy osobno
- Batat- inaczej słodki ziemniak, podajemy w małych ilościach nie częściej niż raz w tygodniu, obrany ze skorki. Absolutnie nie można podawać zwykłych ziemniaków
- Botwinka i buraczek - buraczka razem z liśćmi czyli botwinką podajemy nie częściej niż raz w tygodniu zre względu na zawartość kwasu szczawiowego
- Brokuł- 1-2 w tygodniu, różyczka na każdą świnke. Może wzdymać, zawiera dużo wapnia
- Cukinia-gruby plaster ze skórką . 2-3 razy w tygodniu. Moje świnki nie lubią cukinii więc nie podaję
- Cykoria- bardzo zdrowe warzywo, 2-3 razy w tygodniu po kilka liści
- Dynia- 1-2 w tygodniu po grubym plasterku
- Jarmuż-1-2 w tygodniu, 1-2 liście. Może wzdymać, zawiera dużo wapnia
- Kalarepa-nie częściej niż raz w tygodniu,z liśćmi małe ilości, może wzdymać
- Kalafior
- Kapusta chińska- około 2 liście raz w tygodniu. Można podawać zwykłą kapustę, ale bardzo rzadko w bardzo małych ilościach ze względu na silne właściwości wzdymające
- Kolendra -po kilka gałązek raz w tygodniu
- Koperek- jak wyżej
- Koper włoski- 2-3 razy w tygodniu, najlepiej razem z warzywami wzdymającymi jak jarmuż, brokuł
- Kukurydza- okazjonalnie jako smakołyk, można podawać z wlosami i liśćmi
- Marchew - 1-2 w tygodniu, pół małej lub jedna trzecia wiekszej
- Ogórek gruby plaster 1-2 w tygodniu
- Papryka 2-3 razy w tygodniu 1/8 papryki, bez gniazd nasiennych
- Pietruszka korzeń i nać. Nie częściej niż raz w tygodniu
- Pomidor 2-3 razy w tygodniu, ze skórką, ja dzielę jednego pomidora na 6 świnek
- rzodkiewka - nie częściej niż raz w tygodniu, jedna rzodkiewka lub liście, liście bardziej lubiane
- Rzodkew -plasterek od czasu do czasu, może być zbyt ostra i przez to nie jedzona
- Rukola -garść nie częściej niż raz w tygodniu
- Rukiew wodna -jak wyżej
- Sałata rzymska 1-2 liście nie częściej niż raz w tygodniu
- Bazylia
- Tymianek
Ilość i częstotliwośc podawania to tylko moje sugestie. Pamiętajcie, że liczy się różnorodność. W różnych porach roku są dostępne inne warzywa, najlepiej podawać takie na które jest akurat sezon i pochodzą prosto z pól lub z ogródka.
Napisane przez R. Sobotkowska. Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstu
Napisane przez R. Sobotkowska. Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstu
Brakowało mi takiego spisu! Fajnie,ze jest :)
ReplyDeleteCoś mało tych warzyw i owoców w dawkach dziennych. Jest zalecane dawanie śwince jedną filiżankę warzyw i owoców dziennie a tu piszesz o plasterku ogórka raz na tydzień....
ReplyDelete